Sega dagar

Elsie och leksaker

Så här glad var inte Elsie alls igår. Då var hon ledsen för att det kliade i den nya tanden. Hon gnager och biter på allt hon kommer åt. När hon sitter i sin stol brukar hon gnaga på bordet. Det är jättehårt och det ser inte alls skönt ut. Vi har haft två tuffa dagar. Eller lite slitiga iallafall. Igår åkte Henrik till Sverige på jobb en vecka. Det är alltid trist när han ska dra. Och det regnade, öste ned. Det regnade så mycket att när Henrik och Nilo gick ut på morgonen för att köpa bröd i affären 500 meter bort bestämde de sig för att ta en taxi. Taxin väntade och och körde dem tillbaka, för 10 kronor. Skönt, om än inte så klimatsmart. Det fortsatte ösa hela dgen så vi var mest inne.

Idag fick vi en tid hos tandläkaren klockan 10 och gav oss iväg i god tid. Men Peking är som New York (kosmopolit som jag är!). Så fort det börjar regna finns det inte en enda ledig taxi någonstans. Normalt ser man tio lediga taxibilar varannan minut. Hela tiden, överallt. Nu gick vi i ösregnet i en halvtimme och fick tillslut nästan med våld tag på en. Tack och lov följde Tien med till sjukhuset så det var herr Nilsson, Elsie, Tien och jag. Sen fick jag verkligen pröva på den sega Pekingtraffiken. Bilen segade sig fram och en resa som skulle tagit 10 minuter tog 40! Och sen får man 150 olika blanketter om försäkringar, betalning, tidigare sjukhistorik och yada, yada att fylla i. Jag skrev säkert på flera blanketter där det stod - Du går härmed med på att ge oss 100 000 kronor imorgon annars får du gå direkt i fängelse utan att passera gå. Eller som när Henrik skulle få ett visum till Saudiarabien. Då var han tvungen att skriva på ett papper där det stod - Om jag har med mig religiös, pornografisk och vad det nu var litteratur till Saudiarabien så straffas jag med döden. Ok, det känns tryggt att skriva på det pappret. Dessutom framgick det inte riktigt  vad de tolkade som porr och religion. Nåväl, han kom hem med livet i behåll. Åter till sjukhuset - Herr Nilsson protesterade under inskrivningen, under tandkontrollen, under röntgen, tappade ut alla russin på golvet och hade det allmänt kämpigt. Stackarn vad han får vara med om. Men det verkar inte vara någon fara med tanden. Den var lite lös men inga sprickor vad de kunde se. Sedan ytterligare en svettig taxiresa hem. Allt under ösregn. Men nu är vi alla hemma. Barnen har ätit och sover nu. Solen tittar fram och en kollega som är och turistar i stan med sin pojkvän ska komma på middag. Puh, imorgon är en annan dag. Och inte vilken dag som helst utan då kommer de hett efterlängtade farmor och farfar! Herr Nilsson har flera dagar frågat - Är det i övermorgon nu? Är det imorgon nu? Kommer farmor och farfar när jag har vilat? Snart är det på riktigt och det ska verkligen bli kul. 

Kommentarer
Postat av: Pyttan

Är det imorgon nu?: en djupt filosofisk fråga. Kanske t.o.m. en koan. "Koan är en slags gåta som inte kan besvaras intellektuellt. Zenbuddhismen har en utpräglad förkärlek
för motsägelser och paradoxer detta som medel för att illustrera dess djupa skepsis mot intellektet.

Att lösa en koan kan gå till så här:

Zenmästaren ger sin lärjunge en koan-gåta som denne varje dag ska försöka komma med en lösning till,
syftet med uppgiften är att lärjungens tankemönster ska brytas. Från att försöka lösa gåtan intellektuellt så ska
lärjungen tillslut släppa detta sätt att tänka och istället låta intuitionen ta över. Mästaren ger därför oväntade och paradoxa
svar på lärjungens frågor, mästaren kan även slå lärjungen med sin käpp för att chocka så att de tidigare tankebanorna
bryts abrupt. Man tror att koanet på detta sätt för människan bortom intellektets gräns och vidare.
Genom att lösa koan-gåtor så kommer man tillslut fram till satori (upplysning).

Det får vara dagens koan för mig: är det imorgon nu?

2008-04-21 @ 10:48:43
Postat av: Anonym

Fasiken, vad dåligt det går att skriva predikan idag. Nu sitter jag bara och tänker ut koaner istället. Jag måste gå till botten med Nilos koan så att jag kan koncentrera mig på mitt arbete sen:
Är det imorgon nu? Imorgon är aldrig nu. Samtidigt som idag är det imorgon som väntade igår. Alltså är idag imorgon sett ur igårs perspektiv. Alltså kommer vi fram till den kyrkliga/ populärpsykologiska/ buddistiska floskeln "vi måste leva i nuet". Som förvisso är helt sant. Men har man ett dåligt idag/nu så tycker jag att man gott kan trösta sig med den rosa filosofen och världsmedborgaren Christer Björkmans tes: Imorgon är en annan dag.Nu ska jag skriva min predikan. Om något annat.

2008-04-21 @ 11:05:04
Postat av: mymlan

Filosofi är inget jag tycker att du ska inviga Nilo i än. jag funderade på meningen med att köra sin rostiga bil till bilbesiktningen kl sex imorse och blev inte klokare, inte heller gladare. Imorgomn är dagen som kommer efter idag och börjar alltid med frukost. Imorgon är alltid en dag nära i framtiden. Kanske, kanske inte fungérar ett pedagogiskt svar bättre.

2008-04-21 @ 15:23:32
Postat av: Cia

Wow vilka filosofiska syrror man ligger inne med! Nilo borde få svar av sina mostrar och inte av mig. Men då vill jag att ni sätter er ned. Ni som har satt er in i problematiken. Jag har hemska nyheter. Ni har förstått Nilos desperation, han vill att det ska vara imorgon nu. Så ringer Henrik igår och säger att vi har missförstått. Farmor och farfar åker imorgon och kommer i ÖVERMORGON!!!! Herregud vilket bakslag. Så även om han skulle förstå vad imorgon är så är det inte imorgon utan iövermorgon de kommer!!!! Det blir liksom en lur-koan. Så nu måste vi bara uthärda till IMORGON, på riktigt!

2008-04-22 @ 10:27:42
Postat av: Pyttan

Nejmenfy vad försmädligt - en lur-koan!! Det är ju något av det värsta som kan drabba en eftersom en koan liksom är lite lur från början. Om man sedan lägger på ytterligare ett lur-lager så blir det liksom en meta-koan och det ska ju ingen liten pojke behöva hålla på med. Jag lutar åt att hålla med om den mest genialiska definitionen på "imorgon" hittills - Mymlans definition: "Imorgon är dagen som kommer efter idag och börjar alltid med frukost." Så sant. Så koncist. Så lättfattligt och rätt, också ur hälsosynpunkt.

2008-04-22 @ 11:48:23
Postat av: daniel

Är inte koan femininformen av ko?

Jag brukar dock slå mina medarbetare med käpp ibland. Kul att höra att det hade en djupare filosofisk mening, jag tyckte mest att det var kul.

Ni har alla för mycket tid.

2008-04-24 @ 11:45:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0