Mao

Nu har jag sett bilden på Mao på Himmelska fridens torg. Så nu är jag i Peking på riktigt. Iallafall nästan på riktigt eftersom vi bara åkte förbi i en taxi. Det är svinkallt ute idag, riktigt rått och fuktigt. Och båda barnen hade somnat. Så vi sa åt taxichauffören att köra hem oss efter att vi åkt förbi torget och Mao. Vi åkte runt Förbjudna staden också så nu vet jag var det ligger och ungefär hur det ser ut i området. Men jag undrar när kineserna ska göra upp med Mao. Att han får hänga där på bild som en symbol och hjälte tycker jag är konstigt och provocerande. Han spelar ju i samma liga som Hitler och Stalin och en stor del av Kinas befolkning måste ju ha mist anhöriga pågrund av honom. Kan de tycka det är ok att han fortfarande hyllas som en hjälte? Det finns något uttalande som säger att Mao hade 70% rätt. Jag skulle verkligen vilja se hur ekvationen som kommit ut med den siffran ser ut. Det måste vara en jättestor dator i Tyskland som räknat på det och spottade ut siffran 70 efter mycket processesande. Siffran känns också väl avvägd - killen hade långt ifrån rätt i allt men med så mycket som 70% rätt kan man ju inte klandra honom. Alla gör väl sina tokigheter ibland. Nåväl, historien får utvisa när Kina är mogen för en uppgörelse med sitt förflutna.

Vi var på ambassaden idag och lunchade med en kollega och hans trevliga familj. Det var kul och herr Nilsson fick botanisera i en 10-åring pojkes rum. Bilar, riddarutrustning och skateboardar! Han hade inte tid att äta lunch med oss andra. Hela ambassadområdet där de bor var jättefint och maten toppen. Vi fick också tips om en jätteduktig lärare i kinesiska. Det ska bli kul att sätta igång med det. Nu känner jag mig som en idiot mest hela tiden när jag försöker kommunicera med människor. Men alla är väldigt tålmodiga och försöker förstå vad jag menar med mina gester och väntar på att jag ska hitta ordet i lexikonet. Jag har inga illusioner om att lära mig att tala kinesiska men att kunna ta sig runt till vardags vore kul. Elsefjun är snorig, lite febrig och allmänt eljest. Ingenstans är det riktigt skönt att vara och allt är lite jobbigt för henne. Jag tror det är tanden som spökar. Ikväll blir det thailändsk take-away framför tvn.  

Thank God Its Friday!

Detta har varit en kämpig vecka. Och idag är det kallt och regnigt i Peking. Men efter gårdagens lågvattenmärke så känns det bättre idag trots allt. Det är skönt att det är fredag och att vi ska vara tillsammans hela gänget. Inskolningen gick bättre idag. Jag lämnade herr Nilsson på morgonen och var bara tillbaka en halvtimme mitt på dagen och sedan hämtade jag honom klockan två. Han hade gråtit lite men inte jättemycket. Eller som han själv sa: Jag var bara jätteledsen lite när du gick mamma! Jag sa att jag var tvungen att gå för att handla och frågade om han ville att jag skulle handla något gott till honom och fick det lite oväntade svaret - lite broccoli skulle vara gott! Se där, killen är lite förnuftig ibland. Eller bara lillgammal. Elsefjun har varit lite förkyld och hängig i veckan. För första gången har hon varit lite bökig på natten och vi har fått dona med snorsugen och alvedon mitt i natten. Men så bortskämda som vi varit men henne detta första halvår är det inte så synd om oss. Och hon verkar vara på bättringsvägen, hon ser inte lika hängig ut och hon bjuder på sina solskens leenden som vanligt. Min chock över min vän har lagt sig lite och tankarna är inte lika förlamande idag. 

I helgen har vi nästan fullt schema. Vi känner ju några här och alla är så snälla och vill bjuda in oss och välkomna oss hit. Ikväll ska vi hem till Henriks kollegor som snart åker hem, de bor i den lägenheten som vi ska ta över. Imorgon ska vi på lunch hos min kollega på ambsassaden och på söndag brunch hemma hos min andra kollegas pojkvän. Så det ska bli kul. Sen hoppas jag att vi hinner gå till Himmelska Fridens torg. Det känns inte riktigt som att man verkligen är i Peking förrän man stått under den där Maobilden där på torget.   

Ledsen

Idag blir det inga klämkäcka iakttagelser från Peking. Igår fick jag veta att en vän till mig har dött. Det var inte oväntat. Förra våren fick han diagnosen ALS och det är en obarmhärtig sjukdom. För några dagar sedan dog han. Han blev 36 år. Fast det varken gör till eller från om jag är hemma eller inte känns det inte bra att vara på andra sidan jorden när sådana saker händer. Jag skulle vilja vara hemma och prata med andra som kände honom. Jag skulle vilja gå på begravningen. Det gör ont i hjärtat, och i magen och i ögat idag.

Tänder!

Idag har Elsefjun fått sin första tand! Lilla hjärtat. En liten vit risgrynskant i nedre käken. Ska hon också bli stor och ha tänder och lära sig gå och ha tofsar och äta glass och lära sig läsa och simma och börja sminka sig och dra hem killar och plugga utomlands och herregud! Det var ingen som förvarnade om at föräldraskapet innebär allt det där också. Och det där blir man påmind om av en liten vit tandkant.
 
Dessutom var herr Nilsson på sin första tandkontroll idag. Det kom en tandläkare till dagis som kollade barnen för 40 kronor. Jag vet inte hur utlåtandet var. Jag fattar inte vad de pratar om hemma när jag är hos tandläkeren, och än mindre när det sker på kinesiska med ett tiotal högljudda barn i rummet. Men vi får väl något papper sedan förutsätter jag. Inskolningen gick sådär. Jag gick iväg en kvart idag och herr Nilsson protesterade och blev jätteledsen när jag gick. Det är rätt kämpigt men jag härdar ut denna veckan så får vi utvärdera sedan. Blott en dag ett ögonblick i sänder. Men solen sken från en klarblå himmel, Henrik är tillbaka från Shanghai och vi ska ät den goda, förberedda Tien-maten till middag och kanske kolla på en 10 kronors DVD.  

Den stora regionen i sydväst med de höga bergen

Pågår det uppror i Lh@sa? Det känner vi inte till något om. Möjligen lite oroligheter orsakade av några upprorsmakare. Det är allt vi vet. Skämt å sido så har jag under denna första vecka i Kina inte hunnit ta reda på så mycket om detta och jag har inte vågat söka så mycket information heller. Jag vet inte riktigt var jag ska börja eller vilka de viktigaste nyhetskanalerna här är förutom BBC och de andra vanliga. Vem vet, om man söker för mycket information om detta nu så kanske en arg kinesisk statstjänsteman knackar på dörren då och anklagar mig för fientlig verksamhet. Och jag som måste skola in herr Nilsson på dagis, jag har inte tid att sitta i fängelse (jag inte åka flängelse - som en östeuropeisk bordellmamma bedjande sa till min svåger när han jobbade som plit på Kronobergshäktet). Och lilla Elsefjun måste ju ammas. Och Tien måste ju få sina dagliga uppgifter. Nej det går inte.

Huvudrubriken i den engelskspråkiga regeringsbundna tidningen China Daily igår var dock Riot reports show media bias in West och menade att många kineser världen över hade upprörts över hur vinklad CNN och andra var i sin rapportering (till skillnad från dem då får man anta). En annan stor nyhet var att en tysk tv-kanal hade visat en bild från Nepal och hävdat att det var från Lh@sa och att de sedan blivit tvungna att ta tillbaka detta och erkänna att de gjort fel. Det gavs som ett exempel på alla felaktigheter som sprids i väst. Det lilla jag har förstått om detta är dock att det finns ett enormt stöd hos gemene kines för att T1bet är och bör förbli en del av Kina. Men inte ens den glada orangea farbrorn som heter som ett långhalsat sydamerikanskt djur tycker ju att T1bet ska bli självständigt. Men lite mer religionsfrihet och skydd av de mänskliga rättigheterna i regionen vore väl inte så dumt!   


Prövningar för en mamma

Dag två på dagis var liksom dag ett, både bra och dålig (som Mymlan brukar säga). Det gick lite lättare på förmiddagen med samlingen där de sjöng gamla favoriter som Blinka lilla stjärna, Imse vimse spindel och Hjulen på bussen - fast på engelska. Det gick ok att äta mellanmnål och att leka i stora lekplatsen gillar han. Men när det kom till vilan blev allt fel. Herr Nilsson ville inte sova. Det var delvis mitt fel eftersom vi försov oss imorse så han hade sovit för mycket. Men sedan var det precis som i boken God natt Alfons Åberg för dem som läst den. Jag vill inte vila. Jag vill inte ha det täcket. Du måste sitta HÄR mamma. Jag är hungrig. Var är pappa? Jag vill ha vatten. Nej, inte från flaskan jag vill ha en mugg! Jag vill gå hem. Jag tycker inte om det här dagiset. Vad är det som hänger där i taket där?  Etc. Etc. Och sedan klev han upp och skulle gå iväg och leka. Allt medan det ligger åtta andra barn på madrasser som försöker sova. Och Elsa sitter i min famnen och jollrar alldeles för högt och vill slå med en skallra. Jag var verkligen gråtfärdig och redo att - ta min Mats ur skolan - och ge vika och gå därifrån! Men hade vi gått i det läget hade han aldrig sovit där igen. Han är alldeles för smart för att gå med på att sova där igen om han vet att det finns en flyktväg. Så jag härdade ut och efter en halv timme somnade han och sov gott en timme. Vem hade trott att min jobbiga envishet faktiskt skulle bli användbar någongång. Men det var verkligen inte kul och i sådana lägen undrar man vad man håller på med. Varför har vi tagit honom ifrån hans trygga värld till ett ställe där precis allt är nytt och konstigt och han begriper inte vad någon säger? Men en dag i taget. Tids nog blir det nog bra för honom här också.


Eftersom det inte går att städa denna lägenhet hur mycket som helst och det ännu inte är läge för Tian att vara barnvakt så frågade jag om hon ville laga mat. Hon hade erbjudit sig att göra det. Så när vi kom på kvällen stod fem rätter här färdiglagade. Spenat med vitlök, kyckling med cashewnötter, bönor med vitlök, tomat med ägg och svampar i någon söt sojasås. Det var de ingredienser jag kunde utröna. Men när jag tittade på kryddorna som blev kvar förstår jag att de innehöll mycket annat också. Det smakade fantastiskt! Vilken lyx! När jag bli lite mer varm i kläderna här ska jag fråga om hon kan lära mig laga kinesisk mat. Då blir det andra bullar eller risrätter när ni kommer på middagar i framtiden.  


Dagis och annat

Idag fyller Elsefjun ett halvår. Tänk vad tiden går fort, och långsamt. Det har hänt så mycket sedan hon kom och det känns så självklart att hon är med i gänget. Men samtidigt har hon ju liksom smugit sig in i vår familj. Ja inte själva förlossningen då där hon sannerligen inte smög utan tvingade sig ut på en timme och minsann inte hade tid att vänta på någon smärtlindring för mamma. Men sedan dess har hon varit så kolugn och glad. Ungeför som tjuren Ferdinand. Var vi än drar med henne så är hon nöjd bara hon får lite mat och en ren blöja nu och då. Och hon har alltid ett stort soligt leenden att bjuda på. Och det är tur att hon är så glad och tålmodig för kinesiskorna är inte direkt blyga när de kommer till bebisar. De ska gulla och prata och lyfta upp henne ur vagnen och bära iväg med henne. Ett par gånger om dagen blir hon iväg buren av någon glad kinesiska. Vi får se när hennes revolt kommer.


Idag började herr Nilsson på dagis. Det gick både bra och dåligt. Han sprang in glad i hågen och kastade sig över sågen och annat kul han såg där. Så jag gick till hans skåp för att lägga in lite grejer och då trodde han att jag hade gått och blev alldeles förtvivlad. Efter det fick jag inte vara mer än en meter ifrån honom resten av tiden. Han tyckte också det var lite konstigt att de pratade engelska och kinesiska. Leka i stora lekställningen gick jättebra men samlingarna och matstunderna var han mer skeptisk. Jag hoppas det går bättre imorgon men han har redan nu deklarerat att jag inte får gå därifrån. Dagis är roligt mamma, men bara om du är där och leker med mig!


Ayin dök upp imorse också. Hon heter Tien och är 48 år och har en son som är 22 år. Så mycket har jag förstått. Det var lite mer avslappnat när hon kom nu än när hon var här på en "intervju" för några dagar sedan klockan 8 på morgonen. Vi hade knappt sovit en blund och hade ingen aning om vad vi skulle fråga henne, dessutom kunde vi inte prata med henne eftersom hon kan lika många ord på engelska som vi kan på kinesiska, typ fyra var. Det går jättefort när man har sagt sina fyra ord var. Men vi slog lite tafatt i ordböcker och gjorde någon typ av förhandling och idag började hon. Hon promenerade med oss till dagis och vi slog lite i ordböckerna för att kommunicera, så lite kinesiska övning är det. Sedan gick hon och handlade och när vi kom tillbaka från dagis var lägenheten skinande ren, all tvätt tvättad, hon hade handlat och alla våra kläder låg i i fina högar i garderoben. Till och med strumporna var ordnade. My god! Lever folk så här. Det känns onekligen ovant att ha någon som jobbar så här hemma men det är comme il faut här. Och jag hoppas barnen vänjer sig vid henne så vi kan få lite barnvakteri någongång nu och då.


Glad pekingtjej

Glad pekingtjej

Ri Tan park

Ri Tan park

Magnolior

Magnolior

Bunny ears

Bunny ears

Bunny ears och magnolior

Det är påsk. Men det märks inte av här direkt. I helgen har vi dock varit på påskpyssel och äggjakt på herr Nilssons nya dagis och idag var vi på världens, och då menar jag verkligen en av världens eller kanske Asiens eller åtminstone Pekings, lyxigaste brunch. Och på dessa ställen har folk, servitriser och barn gått runt i kaninöron. Rena playboy mansion-stämningen, men ändå inte. Vad är grejen med kaninöron. Äggen kan jag förstå att man efter fastan ska festa till det lite med ägg, men påskharen var kommer det ifrån? Och sedan att hoppa över allt annat och bara fokusera på kaninöronen känns lite bisarrt. Men så är ju inte kristendomen dominerande här.

Brunchen som vi var på med två andra svenska par med barn hette Bubbly Bruch och var fantastisk. Det var på ett lyxigt hotel som heter Westin och det var säkert 150 personer där, och lika många barn. Och det fanns oändligt många matstationer: havskräftor och pilgrimsmusslor, sashimi, italienska delikatesser, fisk av olika slag, kött i alla former, nuddelbar, bröd av alla dess slag, oster, frukter, juicer och så vidare. Och champange förstås (och vin, men vem vill ha det!). För att inte tala om efterrättsbuffen och glassbaren och alla ljuvliga små bakverk. Och allt var så där litet och lyxigt och bakom varje station stod en kock och assisterade. Oh my god! Jag skulle kunna hålla på i evighet. Det var helt enkelt fantastiskt. Vi var där i 4 timmar. Och herr Nilsson åt så mycket socker som han aldrig gjort i hela sitt liv. Sockervaddsstationen var precis bredvid vårt bord så ni kan ju gissa. När vi gick därifrån med varsinn sockervaddskladdig unge under armen och mötte ett gäng högljudda amerikaner som hade spenderat den mesta tiden av sin brunch vid cocktailbaren kändes det som att det var ett bra tillfälle att gå. Jag lärde mig också att kombinationen vit skjorta/två och ett halvt-åring/chokladfontän är dålig. Jättedålig. Jag hoppas fläckarna går bort från min skjorta, från herr Nilssons kläder, från stolen och duken och allt och alla andra som kan ha kommit i hans väg.


Idag var den vackraste dagen sedan vi kom idag. Himmelen var blå, solen sken och det var 15 grader varmt. Underbart! Inget av det snöslask vi läst om hemma. Och dessutom har jag upptäckt att detta måste vara en av de magnoliatätaste städerna i världen. Gata upp och gata ned står det magnoliaträd med vita och rosa knoppar som precis ska eller just har slagit ut i blom. Det är fantstiskt. På eftermiddagen gick vi till vår närmaste stora park, Ri Tan park. Där fanns massor av magnolior. Dessutom fanns det en lekpark med ett litet nöjesfält. Tänk er ett nyckelpigetåg fast med bilar och i varje bil finns två fastsatta vattenpistoler och så åker man runt ett litet berg och skjuter på dinosaurier. Bil/vattenpistol/dinosaurier - allt i ett! Rena himmelriket för en liten en. De radiostyrda bilarna var lite för stora för herr Nilsson men det var intressant att den mest populära bland de kinesiska barnen var pansarvagnen. Militärromantiken är starkt rotad. Och de var för små för att tänka på den klassiska bilden från Himmelska Fridens Torg som ligger bara några kilometer därifrån.


Imorgon blir en spännande och lite läskig dag. Henrik ska till Shangahi i två dagar på tjänsteresa så jag blir ensam med barnen. Sedan är det första dagen för Herr Nilsson på sitt nya dagis. Vi ska börja skola in lite imorgon så jag och Elsefjun ska hänga med lite i bakgrunden. Dessutom börjar vår ayi. Det är hemhjälpen som alla verkar ha här. Så vi tänkte att det måste väl vi också ha. Men jag vet inte hur vi ska kommunicera med varandra eller vad hon ska göra här sju timmar om dagen. Hmm. Mycket på en gång.


Milk and honey wrap

Det låter som en frukostmeny eller något sådant men det är det inte. Det är den SPA-behandling jag var på igår. Precis runt hörnet från där vi bor ligger ett lyxigt SPA-ställe. När vi blev erbjudna att åka hit sa Henrik att när vi bor i Peking då kan man gå på olika behandlingar hela tiden. Så vi sa att så fort vi kom hit ska vi gå på någon behandling. Så i förrgår när herr Nilsson hade somnat var Henrik på Aromatherapy Massage och igår kväll gick jag på Body Milk-Honey Wrap. Jag hade också tänkt ta massage men eftersom jag är lite småförkyld struntade jag i det och tänkte att bli invirad i honung måste väl ge en ännu större effekt mot en förkylning än att bara dricka lite honung i teet.

Stället som heter Bodhi är väldigt fint med massa små porlande fontäner och doftljus och skum belysning (hhmm stavas skum med ett eller två M, jag är ju ganska dålig på att stava. Det var dämpad belysning inte belysning med badskum på om ni fattar.) Man känner sig ju alltid lite osäker när man går på behandlingar tycker jag, även i Sverige, på vad som gäller. När ska man ta av sig kläderna? Ska man behålla några kläder på? Ska man lägga sig på britsen eller ska man sitta och dingla med benen som hos doktorn? Här fick man ett par engångsunderbyxor i papper som man skulle sätta på (gäller också för killar kunde Henrik informera mig om) och sedan kom en barsk kvinna in och visade hur jag skulle ligga. Efter det började the hard treatment - en halvtimmes skrubbade över hela kroppen med grovkornig scrub. Men sedan kom belöningen i form av ljummen frukostmenysmörja som smetades in på kroppen. Det var väldigt skönt! Särskilt som hon gav huvudmassage medan man låg där med inplastad med varm mjölk och honung. Så nu är jag ren och len som en bebiskind! Som för all del inte alltid är så ren. Iallfall inte Elsefjuns nu sedan hon börjat äta fruktmos och gärna hjälper till med matningen genom att ta ett fast grepp rakt över skeden.  

Fast det är inte första gången jag blir kroppsskrubbad kom jag på medan jag satt och skrev. Förra gången var det en turk med mustasch jag betalade för att ta mig på brösten. För 5-6 år sedan var Henrik och jag på charter i Turkiet och det regnade nästan hela veckan. Så vi gick på ett turkiskt bad för att värma upp oss lite. Då satt man i en unisexångbastu i bara handduk och när det blev ens tur (eller otur) skulle man lägga sig på en brits inne i bastun där en bastant turk med stor mustach skrubbade hela baksidan av kroppen med en bortse och sedan skulle man snällt vända på sig och så fick man framsidan skrubbad också. Henrik satt med immiga glasögon och undrade vad som pågick. 

Nåväl. Efter tre dygn i Peking kan jag konstatera att maten är gudomlig. Vi har ätit ute fyra gånger och alla gånger har det varit fantastiskt. Människorna är vänliga och älskar barn. Särskilt vår dubbeldäckarvagn och den ständigt leende Elsefjun väcker stort intresse och förtjusning. Sömnen är fortfarande rätt dålig. Sängarna är stenhårda, herr Nilsson vaknar vid 2 varje natt och vill läsa saga och dricka välling, Elsefjun ammar några gånger per natt och jag har svårt att somna. Den dåliga luften som alla talar om är påtaglig. Kanske inte direkt när man andas men hittills har jag inte sett någon blå himmel och solen har jag bara sett genom ett dis.

På måndag börjar nästa stora prövning. Inskolning på dagis. Vi gick förbi dagiset igår och hälsade på personalen och tittade på lokalerna. Herr Nilsson gillade det direkt. Det var ingen avskalad Montessoristyle här inte utan en skön amerikansk the-more-the-merrier-style med tusen leksaker och en stor inomhus lekplats som vi fick dra honom ur. Så jag hoppas det ska gå bra. Dock ligger tyngdpunkten mer på kinesiska än på engelska så vi får väl se hur det går för honom. Om ett par veckor kan han säkert mer än vi. Och det är ju inte så svårt eftersom Henrik och jag bara kan säga hej, tack och hej då än så länge. Med hans språkbegåvning kan han det innan lunch på måndag. Nu ska jag väcka herr Nilsson ur hans middagslur så han inte blir omöjlig att natta ikväll. Zai jian (hej då)!

   

Ni hao Beijing!

Nu är vi här. Vi landade igår mitt på dagen lokal tid efter ett kaotiskt sista dygn i Sverige. Vi hade tusen saker kvar att göra: Folk kom förbi för att säga hej då och det var hel rörigt. Vi la oss vid 2-tiden, gick upp klockan 8 och fixade in i det sista till taxin kom kvart i fyra. Tack och lov att bästis A kom med sushilunch och dessutom tog hand om barnen större delen av förmiddagen. Utan henne hade vi inte varit klara i tid och dessutom vrålhungriga. Tack hjärtat för det!

Flygresan gick över förväntan. Vi fick med allt bagage, vagnen, bilbarnstol, fyra astunga resväskor och typ fem tunga handbagage. Det var varken snyggt eller smidigt men nu är det här. Sånär som på en av resväskorna med Elsas kläder, vällingen, min nessesär och en del annat som tydligen blev kvar i Köpenhamn och som vi ännu inte sett röken av trots att They plomised it will come tomorro! Mina föräldrar blev av med alla flyttlådor när vi flyttade till Zambia på 70-talet och de dök upp ett halvår senare, i grannlandet, och upptäcktes av en slump av en annan svensk som var där och letade efter sina försvunna lådor och kände igen vårt namn som stod skrivet åp en av lådorna! Så en väska mindre är kanske något man får räkna med. Vi får väl se, eller jag menar den som lever får te.

Elsefjun sov i en såndär låda på väggen på flyget och det gick jättebra. Förrutom att när jag just satt på henne pyjamasen kom tre sköna kaskadspyor av den större sorten och fullkomligt blötte ned hela henne och halva toaletten som jag han kasta mig in på mellan 2:an och 3:an. Så hon fick sova i en halvsmutsig Nilsson t-pajta. Herr Nilsson sov ganska bra bredvid Henrik. Henrik och jag satt och sov någon timme nu och då sådär snyggt med halvöppna munnar som man brukar göra på flyg. Men några timmars sömn fick vi iallafall vilket är helt ok. 

Från flygplatsen åkte vi en förbeställd minibuss för att få plats med allt. Inte ens den hade bilbälten så det var bara att acceptera läget. Tack och lov är trafiken faktiskt inte så hysterisk som jag trodde. Det är inte som när man åker taxi från flygplatsen i Bryssel där de kör som om man låg i baksätet med krystvärkar. Sen kom vi iallfall till Estoril Court, Henriks jobbs lägenhet här i Peking, där vi ska bo de tre första veckorna. Den är jättefin. Stort vardagsrum, som även fungerar som kontor (när inte vi bor här). Oj nu tryckte jag konstigt så typsnittet ändrades. Här gick vi runt ett tag och kikade på allt. Det var en lite förvirrad känsla - lite jetlagade och jahaja, här är vårt nya tillfälliga hem. Ja, säger ni det så är det väl bara att packa upp. Och herr Nilsson som undrar - Är det här Kina, mamma? Ja okej bor vi här nu? Han är så avslappnad med sånt. Fast han har för all del varit ett monster av och till också under dessa dagar, men det förstår jag verkligen. På kvällen gick vi runt lite i kvarteren och det kändes väldigt spännande och kul. ALLA stirrar på vår dubbelvagn som är en såndär där barnen sitter över och under varandra. Det tycker de ser helmärkligt ut. Men alla ser vänliga ut och pratar mycket med barnen. På kvällen åt vi middag på ett Sichuanställe. Henrik lyckades beställa in fyra fantastiska rätter - det var otroligt gott! Sen gick vi hem och la oss. I stenhårda sängar. Vi sov rätt halvdåligt allihop. Vid tvåtiden i natt gick Henrik upp och jag hoppades så att det skulle vara morgon så jag skulle få gå upp och blev grymt besviken att klockan bara var 2! Så vi strulade runt ett slag allihopa - det skulle drickas välling, bytas sängar och täcken, drickas vatten och lite så i någon timme eller så. Sen "sov" vi igen till klockan 10. Nu ska Elsefjun få mat. Mer om dag 2 snart! (Detta är kanske inte den bästa cliff hanger som gjorts, jag får jobba på det)!     

 

Det var den sista åk nu!

Imorgon är det dags. Då far vi. Klockan 18 går planet. Jag har fått lite lagom resfeber och magonda. Herr Nilsson känner av att något är pågång. Idag frågade han på t-banan - Ska vi åka hem till huset nu eller åker vi till Kina nu? Vi försöker berätta för honom att vi ska flyga långt och att de talar enelska på dagis och att vi ska bo på ett annat ställe men det är inte lätt att förstå. På honom låter det som om vi ska till Vällingby Centrum imorgon. He is up for a wake up! Coola Elsefjun tar som vanligt allt med ro. Hon hojtar till när hon är hungrig och sitter annars mest och studerar oss på sitt vanligt lugna sätt och verkar tänka  - värst vad de yrar runt här, jag tuggar vidare på min strumpa!

Denna sista vecka har präglats av nedpackning av hemmet och farväl. Det är inget roligt att lämna alla som jag tycker så mycket om. Fy sjutton! Jag är ett flockdjur som behöver min flock. Men nu har vi bestämt oss för att dra så nu är det bara att kliva ut på trampolinen och hoppa. Min syster M sa idag att - jamen åk någonång då så man kan börja sakna er! Så nu ska jag inte sitta här och skriva utan packa bilbarnstolar, blöjor, kläder, böcker, leksaker, hostmediciner, nappar, välling och alla andra tusen saker man kanske kan behöva. Sedan ska storstädningen sätta igång för imorgon kl 14 kommer hyresgästerna. Nästa inlägg blir från Peking 


En vecka kvar....

Om exakt en vecka sitter vi på flyget till Peking. Halleluja vad spännande! Det ska bli roligt att sätta igång detta äventyr som vi nu planerat och förberett för i ungefär ett halvår. Det känns som det nu är läge att sluta snacka och förbereda och istället dra iväg! Men det är sannerligen inte snutet ur näsan att packa ihop huset, ta alla vaccinationer, sälja bilen, fixa visum, avskedskalas på dagis, adressändra och alla tusen andra saker man måste göra innan vi åker. Men allt det där är småpotatis mot att behöva säga hejdå till alla jag kommer sakna - mina systrar, mina kompisar  och min familj. Jag gillar ju att hänga med mina homies, varför ska jag dra till andra sidan jorden? Precis som när jag var 19 år och drog till Spanien är det ju äventyret som lockar men insatsen  känslomässigt är högre nu när jag är äldre. Jag har dåligt samvete över att ta mina barn ifrån sina mor- och farföräldrar, sina mostrar och farbror. Och sin högt älskade kusin Sork. Och att jag uppmuntrar min bästis att få barn samtidigt som mig och när vi lyckas få till det, DÅ informerar jag henne om att "visst är vi föräldralediga ihop, bara inte i samma världsdel". Minor point. Men nu är det som det är. Vi vill ta chansen och dra iväg på detta äventyr innan barnen är så stora att de kan protestera eller har börjat skolan och har ishockeyträning på torsdagar och blockflöjt på söndamorgnar och en hamster som de ABSOLUT måste ha med sig. Nu ska jag fortsätta packa ned alla saker vi packade upp för några månader sedan.

Okej, då kör vi!

Så sa alltid en otrevlig typ som jobbade på en glassaffär där jag extraknäckte som 15-åring när han hade gjort klar en omgång glass och behövde hjälp för att få ut glassen ur maskinen. Det är ett sånt där uttryck som hänger kvar i mitt (och Glorias) vokabulär och som är användbart när man ska tag i något nytt. Han var en väldigt träig typ och jag och Gloria var för all del urusla anställda, vi åt mest glass själva och glömde låsa ytterdörren när vi gick hem. Men det där lite norrländska - okej, då kör vi - det hänger kvar.

Så nu kör jag! Jag startar min blogg. Voilá! Nu är den igång! Välkommen.

Min blogg ska handla om mig! Såklart, alla bloggar handlar väl mest om den som skriver. Om två veckor flyttar jag till Peking med min familj och jag tänkte skriva om det vi kommer att uppleva där. Eftersom jag aldrig varit i Kina har jag ingen aning om vad vi kommer att vara med om men jag kommer säkert skriva om saker som annars också intresserar mig - böcker, politik, populärkultur, människor, barn, mat, inredning, mode, resor, religion - vad vet jag. Människor på gatan. Hur maten smakar i Peking. Alla konstiga situationer jag kommer hamna i eftersom jag inte kan säga något mer än hej på kinesiska. Hur det är att skola in en 2 och ett halvt åring på engelsk-kinesiskt dagis. Vi får väl se. Eller - den som lever får te - som en gammal kille till min syster brukade säga och sällan har väl det passat så bra som inför en flytt till Kina.    

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0