Singapore



Nu är vi nyss hemkommna från fyra dagar i Singapore. Det var spännande. Och varmt! Jösses. Det var 30 grader hela tiden. Dag som natt. Och det är det HELA tiden i Singapore. Dag ut och dag in, året runt. Jag hörde att det kallaste de haft i Singapore är 19 grader, jag vet inte om det stämmer men efter ett par dagar där känns det inte omöjligt. Förrutom värmen så slås man genast av hur välorganiserat landet är. Det blir naturligtvis extra tydligt när man kommer från röran i Shanghai. Men jag har aldrig varit i ett land där allt är så städat, snyggt, välordnat. Inte en oklippt buske i hela landet, inte ett omålat hus eller en ödetomt. Helt otroligt, och lite märkligt. Det är föralldel ett pyttelitet land. Det tar mindre än en timme att åka från norr till söder och möjligen lite längre öst till väst. Det var en annan sak som kändes lite märklig när man kom direkt från en av världens storsta länder. När man åkt 20 minuter från flygplatsen in till stan har man redan passera halva landet. Hanterbart helt enkelt. En annan sak som verkar vara viktigt i Singapore är brott och straff. Jag vet inte om myten stämmer att man hamnar i fängelse om man spottar på gatan men man säljer iallafall inte tuggummin i landet och det står mycket om det i tidningarna om brott och på taxibilarna står "Low crime does not mean NO crime, be alert, report!". Och man rapporterar gärna om vilka straff man gett för vilka brott och vilka som fått det med namn och bild. Spöstraffet finns kvar, dock bara för män, och max är tydligen 24 stycken men de kommer i kombination med fängelsestraff. Det är väl inte ovanligt med stränga straff men det var verkligen en tydlig issue där. 

Vi varken spottade på gatan eller tuggade tuggummi så vi klarade oss ifrån klameri med rättvisan och hade tre sköna dagar där hos våra kompisar Daniel, Sara och Gabriel. De bodde i ett liknande bostadsområde där som vi gör här men med en stor skillnad - den gigantiska utomhus poolen. Den var magnifik! Nilo och Gabriel spenderade många timmar där. Och tillochmed Elsa gjorde sitt premiärbad i en pool där med sina fräcka Madagakarbadbyxor (eftersom jag vägrade köpa en bikini med överdel till henne på barnklädsmarkden! Hon är ett år!). Vi åt mat från världens alla hörn och åkte runt och såg olika grejer. Och spenderade några timmar på kinesiska ambassaden. Vi åkte dock hem med en liten förkylning så hemresan igår var lite seg.    

Ovan ser ni den drifftiga engelsmannen Raffel som klev iland i Singapore i början av 1800-talet och tyckte att det här blir et finfint ställe att skapa ett litet land som ska bli ett globalt finansiell centrum med många golfbanor och lyxiga restauranger. Driftig typ, han lyckades!

Kommentarer
Postat av: Daniel

Det var snabbt bloggat må jag säga. Kul var det i alla fall att ha er här och fina bilder i bloggen. Symboliskt nog bröt ett gigantiskt åskväder ut bara några timmar efter att ni lämnat stan, men som vanligt här i Singapore passerade det på nån timme.



Nästa gång blir det vi som får besöka er i röran i Shanghai. Ser fram mot det.

2008-12-01 @ 01:58:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0