Hairy crab



En del av vägen till Nilos dagis är en galen marknadsgata. Där är varje dörröppning i husen en affär som antingen säljer plastgrejer, paraplyer, kopierade DVD:er, ångade frukostbullar, blommor, säkert trettio fruktafärer, cigaretter, nötter allt man kan tänka sig. Och på trottoaren står folk med cykelkärror fullastade med ingefära, morötter, apelsiner varvat med cykelreparatörer och en gubbe sitter på en pall med en medicinlåda och en pall framför sig. Jag tror han är någon ambulerande kvartersdoktor för jag har sett patenter sitta på hans pall och bli omplåstrade. Men det bästa på gatan, enligt Nilo, är krabbaffären. Den säljer levande krabbor, ålar, grodor (men de ser mer döda än levande ut), kräftor och ibland fiskar. Allt placerat i olika hinkar med lite vatten i botten på trottoaren i perfekt höjd för Nilo att spana in från vagnen. Jag tycker det ser rätt läbbigt ut men jag låter Nilos entusiasm få råda så varje morgon kollar vi in dagens leverans.

Under hösten är det krabbsäsong och i Shanghai finns en specialite som kallas Shanghai hairy crab. Låter gott va! Helst ska den vara fångad i Yangcheng Lake. Eftersom det är så populärt så är det inte ovanligt att krabborna odlas någon annanstans och sedan får bada en stund i Yangcheng Lake innan de fångas och kallas sedan Yangcheng krabbor. Vi har fått prova denna delikatess hos våra vänner Per och Tina. Tina är uppvuxen i trakterna krig denna sjö så hon gav oss vägledning om hur man skulle äta krabborna. Som med kräftor får man jobba mycket för lite kött  men vi fick tillbehör i form av någon vattenpotatis som man doppade i socker, ingefära, köttgryta och risvin. Det var väldigt roligt att få testa denna lokala tradition. I kinesisk medicin handlar det mycket om att balansera varmt och kallt. Trots att krabborna är varma när man äter dem anses de tillhöra den kalla gruppen mat och därför måste man äta ingefära till som kategoriseras som varmt och därmed får man balans. Intressant! Kanske därför det är så gott med kaffe och choklad - kaffe varmt choklad kallt. Jag ska studera det där lite mer, kineserna brukar ha koll på sådana där saker.      

Kommentarer
Postat av: Daniel

Pyttan, mer gnostiker under "La cuisine chinois".

2008-10-28 @ 04:32:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0