Bara lite till om Yunnan



Okej, okej, snart ska jag sluta tjata om Yunnan men bara några bilder till. Sen lovar jag att återgå till de mer avgastätabilderna som jag kan erbjuda från Shanghai.

Men Yunnan är bara ett sånt coolt ställe. Det ligger ungefär på mitten av Kina fast längst söder ut och gränsar till Burma, Vietnam, Laos och Tibet. Förrutom att dessa kulturer märks där finns dessutom 25 av Kinas 55 minoritetsgrupper i Yunnan. Man märker det när man är där, det talas olika språk, maten är annorlunda och framförallt kvinnorna har så vackra kläder, dessutom ser de annorlunda ut. I alla böcker och på alla siter jag kollade innan vi åkte dit stod det - ska du bara besöka en provins i Kina är Yunnan stället för dig! Naturen är ju som ni redan sett storslagen med höga berg och djupa dalar och vädret är skönt.

En annan spännande grej i Yunnan är att flera av minoritetsfolken har ett stark matriarkalt system. Det är kvinnorna som styr, har arvsrätten och är familjeöverhuvuden. Man håller inte på med sådant trams som att gifta sig utan när man har en relation med en man får han komma över på kvällen (om man har lust) men får sedan gå hem till sin mamma och sova och bo. Även när man får barn stannar mannen hos sin mamma och kvinnan har rätten till barnet. Om relationen tar slut behöver inte mannen ta något ansvar för barnet. Det märks också i språket, orden för sten och kvinna blir stenbumling och orden för sten och man blir småsten! Mycket intressant. Jag håller precis på att läsa en bok om en kvinna från Mosofolket som växte upp i bergen men sedan begv sig till Shanghai och blev sångerska, och författare -Döttrarnas rike av Yang Erche Namu. Det är spännande beskriving av hur man lever i dessa trakter, och hur man ger sig av!    

Vår sista dag i Yunnan, när våra resekompisar rest hem, åkte vi till Yangtseflodens första krök (se kartan på bilden ovan, den bredvid Mao) och där tog vi oss en båttur på floden. Det var väldigt vackert med de höga bergen runt omkring och vattnet var verkligen rent. Hade vi inte sett ett kokadaver som låg på rygg i floden några kilometer tidigare med benen ovanför vattenytan kanske vi hade tagit oss en klunk. Men vi var i Kina, och här gör man inte sånt! Vi åt lunch på ett fantastiskt ställe i en riktigt gammal by. Man satt vid ett bord på trottoaren och och tvätta händerna fick man göra i slangen vid vägen. Någon meny var inte att tala om - man gick fram till hyllan i bakre delen av restaurangen och pekade på det man ville ha - grönsaker, fisk och kött - allt uppslängt på en metallhylla. Vi körde vegetariskt! Men jisses vad gott. De snodde ihop den ena goda rätten efter den andra och varje rätt kostade 10 kronor. 

Det enda negativa man kan säga om Yunnan och vår resa är väl att en hel del människor var rätt jobbiga och svåra att ha att göra med. Man inser att ju längre bort från storstan man kommer dessto lägre utbildningsnivå och fler människor som inte kan tänka själv. Det är liksom krångligt och bökigt att förhandla med folk och det finns ingen flexibilitet alls. Nåväl, det jobbigaste hände dock på flyget tillbaka och var helt vårt eget fel. Första flighten mellan Lijiang och Kunming var rätt skakig där mellan bergen så precis innan landning kräks Elsa en jättespya över hela sig och hela mig! Jag kastar mig till toaletten och hinner precis byta kläder på henne, tvätta mig hjälpligt och sätta oss igen innan nästa omgång kommer! Vi bara stank spya! På Kunmings flygplats fick vi därför gå till den enda affären som sålde kläder och ekipera oss. Och Jesus vad snygga vi blev! Jag såg ut som värsta hippiemorsan som rökt hasch i bergen i några veckor och med hull och hår anamat Yunnans minoritetskultur och bara vill klä mig och min dotter som dem. Fast i fula kopior av deras vackra kläder. Så där gick vi i vår hippiemundering och stank spya medan Henrik och Nilo gick runt i beiga chinos och blå tenniströjor och såg propra ut. Folk hade inte heller någon förstålse för att Elsa var dålig utan sneglade på oss och tyckte vi luktade illa! Jag kan säga att det var verkligen skönt att komma hem sen och ta en dusch och sova i sin egen säng.       

Kommentarer
Postat av: Benny

Yunnan verkar helt magiskt! Vilken upplevelse att ha varit där hela familjen. Så spännande med alla minoritetskulturer och matriarkat. Läste om en eskimåkultur som fungerade på samma sätt. Måste vara härligt för ett gäng gamla sjöscouter som er att få lite naturupplevelse och frisk luft också :-). Imorgon sticker vi till vår familjs lilla matriarkat i Roslagen. Puss!

2009-04-17 @ 19:47:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0