Religion i Kina



Kina är som bekant ett sekulariserat land. Religion är numer inte förbjudet på det sätt som det var under de komunistiska hard-core dagarna under 50-, 60- och 70-talen. Olika religioner håller på att få fäste i Kina igen, men naturligtvis kontrollerat av staten. Qian har bland annat en stor muslimsk grupp och mitt i stan finns ett stort muslimskt område som är som en enda stor bazar. Det var häftigt. Och mitt i allt detta fanns en moské. Trädgården var fantastisk men såg mer kinesisk än muslimsk ut. Fast det är klart, bönesalan med alla sina bönemattor och klockan som visade tiden i Mecka var ju en give away. 

Vi hann också med att besöka The Wild Goose Pagoda som var ett buddistiskt tempel. Det var en lika vacker trädgård där som i moskén. Det var dock slående hur manligt religion verkar vara här. Både i moskén och i templet var det nästan uteslutande manliga utövare man såg. 

Vi ska dra vårt strå till den andliga stacken i Kina i helgen när den svenska prästen i Hongkong kommer för att fira vårgudstjänst med oss förtappade själar i Shanghai. 

Kommentarer
Postat av: Pyttan

Hur ofta är det svensk gudstjänst i Shanghai? Är det torrmässa? Psalmböcker? Teologiskt: liberalteologiskt, trivselmys-teologi eller frifräsar-Jesus-teologiskt? Teologiskt?

2009-05-08 @ 16:17:19
Postat av: Mymlan

Jag och några andra förtappade själar hittade hem idag i Kungsholmskyrka när prästPyttan (tillika syster) höll en KickAs-predikan på temat tillit. Hoppas att ni också på Erat håll fick en välsignad söndag.

2009-05-10 @ 23:00:19
Postat av: Cia

Vår präst Lennart är också bra. Men färstås inte som Pyttan. Det är ganska mycket fokus på barnen så mer trivselteologi men ändå hela storyn. Igår fick vi nattvard. Det var trevligt. Lennart planerar att komma hit nästan en gång i månaden till skillnad från tidigare år när det vare en gång per termin så det är toppen. Som nu medlem i kyrkokomittéen ska jag naturligtvis lobba för det.

2009-05-11 @ 08:28:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0