Semester i Kashgar - världens ände



Jag är ledsen för detta uppehåll i bloggen. Det var alls inte min mening. Jag och Henrik har varit på världens coolaste resa till Xinjiang. Det är Kinas största provins som ligger allra längst västerut med gräns mot Mongoliet, Ryssland, Kirgistan., Kazakstan, Tadjikistan, Afghanistan och Indien. Jag hade tänkt blogga därifrån men inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att man faktiskt stängt av Internet i hela regionen, en 6:e del av Kina, sedan i juli! Det var våldsamma upplopp här då mellan Hankineserna och ursprungsbefolkningen Uirgurerna. Men ändå, inget Internet i flera månader. Hur gör alla människor som faktiskt jobbar med något annat än boskapsskötsel och mattvävning. Men nu är vi i alla fall tillbaka i civilisationen i Shanghai så nu kan jag berätta om en av de mest märkvärdiga resor vi gjort.


Att åka på semester till Xinjiang är nog raka motsatsen mot att åka på badsemester. Inte bara för att det är smutsigt, fult och kyligt, det ligger så långt från havet man bara kan komma. För att komma till havet härifrån måste man antingen ta sig norrut över Kirgistan, Kazakstan och Sibirien och upp till Ishavet eller söderut förbi Pakistan och Indien till Indiska Oceanen. Det känns inte som detta är stället att köpa en ny baddräkt eller strandväska på. Det tog sju timmar att flyga hit från Shanghai. Först fem timmar till Wulumuqi och sedan två timmar till, till Kashgar. Det går bara att flyga hit från två ställen - Wulumuqi och Islamabad!


Vid en första anblick är Kashgar verkligen fult – hemska byggnader, dammigt, byggarbetsplatser, betongväggar, gamla bilar som spyr ut avgaser, trasiga trottoarer, barska människor. Precis sådär fult och ocharmigt som man tror att det ska vara. Men när man kommer närmare och går runt i stan och kommer in i Gamla stan och på marknaderna och titta närmare på människorna så är det otroligt. Kanske inte alltid vackert men spännande och väldigt exotiskt. Det finns en del (tvångs- eller i alla fall starkt uppmuntrade förflyttade) kineser i stan men befolkningen består till största majoritet av uigurer och de pratar inte kinesiska utan ett sorts arabiskt språk. De är muslimer och alla kvinnor bär slöja och männen pälshatt eller en fez. Det känns verkligen inte som att man är i Kina utan snarare något av alla stan-länderna i Centralasien. Fast det är klart, det finns ju förstås en enorm stenstaty av Mao mitt i stan och alla poliser och militärer, som det vimlar av är Han-kineser, den folkgrupp de allra flesta kineser hör till.


Första dagen gick vi bara genom stan. Vi gick genom alla smala gränder och tittade på när smederna slipade knivar på gatorna och när slaktarna styckade kött, vi åt piroger som bakats i en ugn på gatan, kollade på alla kryddstånd och fruktstånd, drack te på ett tehus (det var bara män där utom jag), var inne i Kinas största moské, kikde in genom portarna i Gamla stan, tittade på när killarna spelade pingis i Folkets park, åt grillspett på en uteservering och köpte färgglada fezhattar med paljetter till barnen som var hemma i Shanghai med farmor och farfar.


Kommentarer
Postat av: Björn

Låter väldans spännande det där. Men hur kom ni på tanken att åka dit?

Är själv inte så tilltalad av tanken på att resa dit, men är samtidigt lite avis på er som fått se en så annorlunda del av Kina. Skoj!



Och eftersom jag är den petimeter jag är: uigurernas språk är turkiskt. Men det skrivs med arabisk skrift...:-)

2009-10-28 @ 17:13:37
Postat av: pyttan

berätta mycket mer.....!!

2009-10-29 @ 12:44:43
Postat av: Cia

Vi ville passa på att åka till något ställe vi inte kan/vill resa med barn nu när vi hade chansen. Först hade vi bokat Mongoliet men där fick vi visumproblem så då körde vi med det mest exotiska vi kom på i Kina. Och det gav verkligen en annan bild av Kina.



Men det fanns också mycket vackert, det komer mer om det imorgon. Jag tar det lite i etapper. Så att även de lite mindre ivriga läsarna orkar med!

2009-10-29 @ 16:14:30
Postat av: Mamma

Du har nog bara ivriga läsare, men det kan ju vara jobbigt att skriva ur sig allt på en gång.Dessutom tar det tid att smälta så annorlunda upplevelser.Så har vi ju också något att se fram emot, väntar med iver på fortsättningen.

2009-10-29 @ 19:23:05
Postat av: Anonym

Flög ni till Wulumuqi, alltså ett ställe som heter som er gata i Shanghai?! Ungefär som att bo på Blekingegatan och åka till Blekinge.

2009-10-30 @ 22:59:45
Postat av: Cia

Javisst är det roligt. Bor man på en sån konstig adress som Wulumuqilu känns det som att man bara måste åka dit. Sen var det en skittråkig stad jämnfört med Kashgar men ändå!

2009-10-31 @ 07:04:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0