Shanghai Daily Life



Mittemot vårt compound, på Wulumuqilu, ligger ett café som heter Jamaica Blue. Det är ett vanligt, typ Starbucks café, med bra kaffe och sköna fåtöljer. Där brukar jag ibland sätta mig och plugga kineiska och läsa tidningen. Den dagstidning vi läser mest här, förrutom de svenska på nätet, är Shanghai Daily. Den kostar 2 kronor och är ganska tunn. Den är såklart inte så politiskt intressant, i detta censurens land, men innehåller nyheter om Shanghai, Kina och världen.

Liksom alla andra tidningar i världen skriver en såklart mycket om jordbävingen i Haiti. Det är verkligen helt ofattbart. Att det under 45 sekunder kan förstöras så mycket, nästan ett helt land. Och döda så många människor. Det måste vara fruktansvärt att vara haitier. Landet var hopplöst innan och nu finns i princip ingenting kvar. Jag lägger pengar i alla insamlingsbössor jag ser. 

En annan jobbig nyhet är att man igen hittat mjölk med melamin i i Kina! Hur då liksom. Var det någon i Kina som kan ha missat förra årets största skandal. Är det någon som missat att man till och med gav dödsstraff till några av de skyldiga som enligt kineiskt manér genomfördes ganska omgående. Det är ännu oklart om det var gammalt mjölkpulver eller nytt. Men man hade liksom hoppats att man kunde lägga den där historien bakom sig.

En roligare nyhet är dock vadslagningen som satt igång om hur lång Yao Mings barn kommer att bli. För dem som missat Yao Ming så är han NBA:s längste spelare med sina 2,29 meter och är alltså kines. Han är gift med Ye Li som också är basketproffs i USA och är över 1,90 lång. Nu väntar de alltså sitt första barn och vadslagningen om hur lång baby Ming kommer att bli är i full gång. Man måste dock vänta så där 18 år innan man får det slutgiltiga resultatet.

Förrutom dessa nyheter ser ni också att man diskuterar barns fettma i dagens tidning. Kinas enbarnspolitik har inneburit att det för varje barn finns 6 stycken vuxna - föräldrar och far- och morföräldrar - som alla är med och uppfostrar, lägger förväntningar på och göder dessa små kejsare som de också kallas. Att många av dessa dessutom levt i perioder av svält påverkar säkert också detta beteende. Men feta barn finns det gott om i denna stad.   

Kommentarer
Postat av: Daniel

Jag har satsat på 1.62. Inte så sannolikt kanske, men oddsen var fantastiska.

2010-01-28 @ 04:57:00
Postat av: Sara

Som journalist måste jag bara gilla rubriksättningen. "För många feta barn äter för mycket, sitter på sina feta arschlen". Tala om tell it like it is. I DN skulle motsvarande rubrik kanske vara ungefär "För lite motion gör barn allt fetare".

2010-01-30 @ 03:49:06
Postat av: Cia

Politisk korrekthet är inget man jobbar med här i Kina.

2010-01-31 @ 08:24:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0