Basketkillar



Nilo gillar att spela basket. Tyvärr har vi ingen basketkorg (är det en tautologi eller? Fast om man bara säger basket, eller bara korg så blir det ju obegripligt. Iallafall) på gården. Så vi har köpt en som vi tejpar upp. Det brukar hålla en timme eller så.

En annan shanghainesisk basketkille är Yao Ming. Han är med sina 2,30 cm längst i NBA och naturligtvis otroligt populär bland kineserna. Varje gång han spelar match har han ett par hundra miljoner tittare. Alla som har sett Yao Ming vet att han varken är särskilt stilig eller vältalig. Men för tillfället är han med i en reklamfilm här i Kina där han verkligen använder sitt kändisskap på ett bra sätt. I filmen sitter han på en fin restaurang och när hans hajfensoppa serveras tittar han mot ett stort akvarium i restaurangen där det simmar en blodig haj utan fenor. Han tar soppskålen och skjuter den ifrån sig och säger "När man slutar köpa detta, kan dödandet också sluta", och sedan gör alla andra i restaurangen likadant.

Tydligen fångas hundra tusentals hajar varje år för att ta deras fenor och sedan slängs de levande tillbaka i havet. Där de går en säker död till mötes. Inte ens om det vore den godaste soppa i världen vore detta acceptabelt, men hajfensoppa är dessutom asäckligt. Det smakar som geleig buljong, fast utan buljong. Som gelatin helt enkelt. Jag har aldrig sett hajfensoppa på någon restaurang här men tydligen säljs det på lyxiga kinakrogar. Jag har ätit hajfensoppa en gång, det var i Chinatown i New York för många år sedan och det var verkligen en plågsam upplevelse. Både för mig och uppenbarligen också för hajen. Vi får hoppas Yao Ming för kineserna på bättre tankar.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0